Tuesday, 31 December 2013

Rasukan Kentut Gua 2013

Assalammualaikum


Tamat 2013.
Alhamdulillah. Ada 6 entry tahun ni.
Banyak bukan main ye tak?

Summary 2013:






Jumpa lagi dalam bulan 12 tahun depan :p

Shawn Razaleigh.

Tuesday, 13 August 2013

Cerita Shawn Razaleigh

Assalammualaikum


Gua ada blog baru. *terkejut x? kahkah

Ok. Gua serius.
Blog Rasukan Kentut Gua ni masih seperti biasa,
cuma updatenya jarang.
Focus final year brader. Kena study sungguh-sungguh sikit.
Terpaksa hold dulu blog ni
Ampa nak kan gua jadi doctor tahun depan?

So, gua dah terbuat satu blog baru.
Sebuah blog yang lebih ringan dari kapas.
Lebih laju dari Kunalan winger Malaysia
Jemputlah singgah.


Baik. Ada masa nak follow ke apa ke,
sila-sila lah ke http://ceritashawn.blogspot.com

Sayang ampa semua.

Shawn Razaleigh

Wednesday, 12 June 2013

Hari peperiksaan yang cinabeng

Assalammualaikum

Suasana sepi menyelubungi segenap pelosok rumah sewa gua.
Cicak-cicak pun tidak mengecak, cuma berbahasa isyarat sesama mereka.
Maklumlah malam Jumaat, semua pakat study keras-keras. Esok test.

Saja mahu kasitahu sama lu orang,
Universiti gua ada satu hobi pelik yang mana
peliknya mengalahkan pelik hobi si Bobo yang suka memparodikan lagu orang.

Jadi, hobi pelik universiti gua adalah;
mengadakan ujian pada setiap minggu, di hari Jumaat.
Memang menangis juga lah zaman tu, tiap minggu ada exam beb,
lebam otak gua.

Tapi, itu malam, gua tidak study,
gua memang seorang pelajar yang power,
di mana gua study di awal minit,
jadi malam itu menjadi malam yang tenang-tenang saja untuk gua menonton drama Adamaya yang dah gua muat turun siap-siap dari internet.



Drama Adamaya ni popular lah jugak itu zaman.

Selesai menonton drama suka ramai Adamaya,
bontot montok ini gua angkat menuju ke meja gosok.
Gua cadang esok nak pakai baju melayu, baru syok nak ambil exam sebab..
Cikgu Shafrin, cikgu sekolah menengah gua pernah berpesan, "kalau nak menghadapi peperiksaan pakai lah pakaian terbaik kamu malah spenda terbaik kamu. Pakailah, pakailahhh".
Itu ajaran beliau, jadi gua ikutkan sahaja.

Gua gantung kemas baju melayu yang sudah disetelgosokkan tadi.
Sambil menggantung baju, hati gua main getus-getus:
"esok, mesti gua dapat jawab exam dengan cemerlang dan
awek-awek pasti akan mengusya-usya gua berbaju melayu" kehkeh.
Gelak sendiri gua semacam mengidap penyakit otak, skizophrenia atau bipolar dua.


**

Pagi itu, seperti biasa, ayam tidak berkokok, bukan apa, area Cyberjaya, mana ada orang bela ayam. Takkan nak harapkan negro2 dekat sini bela ayam?

Jadi selesai cerita ayam tidak berkokok pagi itu.

Yeargh, lain macam gua punya segak mengenakan baju melayu.
Ini, kalau Jalaluddin Hassan tengok, mau dibuat gua anak menantu.
Entah dia ada anak perempuan ke tidak, itu lain cerita.

Ketampanan gua berbaju melayu terbukti apabila, baru sahaja gua turun dari kereta ada seorang awek yang nama Didie, tegur "huyoh, baju melayu".
Tanpa menoleh, gua berlalu pergi.
Gua sebenarnya, malas nak layan teguran awek tadi, bukan apa,
adat lelaki kota, mana layan gadis yang main tegur sembarangan macam ni.
ok, mcm cibai ayat ni. kahkahkah

feeling dia ada ala-ala majlis red carpet bro
(entah kenapa gua lukis awek2 kolej gua berambut blond, kahkah)

Jadi, kaki gua menyusun langkah menuju dewan peperiksaan.
Dalam perjalanan tu, sekali lagi, gua ditegur,
"Shawn, smart baju melayu? sat lagi p smayang jumaat sama-sama ok?"
Jerkah Salleh sambil kekeh-kekeh kecil.

Dada gua panas lain macam.
Apa fasal lelaki pun menegur ketampanan gua.
Hati gua jadi kurang sedap. Gua perati ke sekeliling perlahan-lahan.
Sah, tak ada orang lain pakai baju melayu.
Sah, gua seorang je yang pakai baju melayu.
Dan gua fikir balik,
SAH hari ni bukan hari Jumaat.
Jembalanggggggg!
harini hari Khamis. Khamis!
Cinabeng!

Gua masuk jugak dewan exam,
lengan baju melayu gua lipat, sinsing sampai ke siku.
konon baju lengan pendek.
untuk efek gambar ini, sila pakai cermin mata 3D

Sekali lagi, hati gua meronta, cinabeng!

p/s: gua lupa, minggu tu, exam dah diawalkan ke khamis
p/s2: ruang komen dah elok, rajin2 lah klik ye :)

shawn razaleigh


Saturday, 1 June 2013

Ini Brotherhood dalam asrama

Assalammualaikum

Ya, betul.
Dah 3 bulan gua tak update blog.
Makanya, dengan ini, gua kasi chance untuk lu orang maki hamun gua selama tiga jam.
Tiga jam adalah satu tempoh yang lama,
jadi gunakanlah ia dengan maki hamun yang power2.
Banyak sikit pahala gua hendaknya. kahkahkah

Baik.. Tiga jam anda bermula sekarang.....



























Tetttt. Ok selesai tiga jam sesi caki maki,
kemain lama makinya ya?

Baiklah, lupakan hal tak update blog.
Teruskan dengan entry.
Cerita entry harini adalah kesinambungan entry gua kena gantung asrama.


"Shawn, Cipon, Khalid!' masih segar kedengaran suara Ustaz Khai memekik nama-nama kami.
"Jumpa saya di bilik warden." ujarnya.

"Sah, kantoi dah kita ni" Cipon bersuara risau.

Sebelum menuju ke bilik warden, untuk mengelakkan diri dari dikenakan tindakan disiplin;
sebuah jalan cerita telah direka kemas oleh kami bertiga.

Sebenarnya, gua sikit pun tak risau.
Sebab kawan gua yang nama Cipon kata brotherhood asrama tu ini macam;

"Pe'el budak asrama,
susah senang bersama.
biar pecah diperut jangan dimulut,
kalau muka pecah tu, belakang ceritanya saudara."

Pergh ayat dia menangkap sanubari gua.
Kalau kasi ayat dia ni dekat M.Nasir mau jadi lagu siulan rakyat ni.


Sesudah itu, ketiga-tiga kami berkumpul di luar pintu bilik warden.
Masing-masing dah hafal skrip nak menipu sekejap lagi.

Gua, orang pertama kena panggil masuk bilik warden
Soal siasat dimulakan. 5 orang warden gua hadap itu malam.
20minit sesi soal siasat dijalankan ke atas gua.
Habis semua warden gua tipu dalam tu beb. kahkah


Selesai sudah siasatan, gua keluar rakus-rakus, mendapatkan rakan seperjuangan.
Muka riak yang tiada sudah gua lontarkan ke mereka. Saja nak tunjuk eksen ke kawan gua lagi dua orang tu. kahkahkah

Kemudian giliran Cipon pula dipanggil masuk.
Selang 2 minit, beliau keluar.
Gua naik hairan. Apa fasal sekejap sangat?
Anak mata gua jatuh pada muka cipon. Gua pandang dalam-dalam minta jawapan solid.
Cipon kembali pandang gua, sambil tunjuk isyarat sembahyang India tanda sorry.

Amboi, ini adalah cilakak!


Warden panggil nama gua semula.
"Terel hang menipu?"
gua kena bantai dengan serius malam tu

cilakak. brotherhood asrama konon.

Friday, 15 February 2013

5sebab tak boleh tidur malam

Assalammualaikum

Soal tidur bukan soal main-main.
Tidur merupakan ibadah serius yang tidak boleh dibawa bergurau.


Cerita lu orang-lu orang yang tidak boleh tidur ini
sangat membimbangkan hati dan perasan gua. *See, caring tak gua? guna perkataan bimbang tu. kahkahkah.
Konon-konon ada penyakit insomnia, susah nak tidur. wadepak? awrrrrr

Kenapa tak boleh tidur? Gua teka ini yang berlaku sebenarnya:




1. Nak jadi pandai macam AlbertEnstein
Study kencang, sampai lewat malam. Padahal esok punya kelas lu tidur jugak. zzzzh..

jilakak. gua color frame tingkap tak habis


2. SMS sayang menyayang cinta dikenang,
perasaan menjadi rindu wowowohhhh~

Kalau dah text-ing sebelum tidur tu mmg takkan habis
i love u, i love u too, i love u three, i love u four... i love u hundred thirty nine point seventy two, jadah!



3. Over-thinking
Dalam kepala otak fikir nak tidur.
Tapi otak asyik fikir benda-benda random. 
Entah apa-apa benda singgah kat kepala otak.
Kadang-kadang Ziana Zain pun keluar dalam otak.
(taktahu kenapa gua bagi contoh ziana zain. hmmm)
Fikir punya fikir, last-last dah pagi. nokarom



otak berfikir hingga pagi


4. Berangan melampau batas
Ini biasa perempuan punya kerja.
Lu orang duk fikir satu situasi yang perfect di mana lu adalah heroin.
Kalau boleh nak heroin drama petang-petang,
baru cunn dan sentiasa trending kat twitter time magrib. Awrrr



5. Internet yang terlampau laju.

Internet laju juga punca tak tidur malam. Duk bersidai kat laman sosial 24 jam
Ok cukup, membebel dah macam blog maknenek gua rasa. kahkah


nampak tak blog gua bagi mesej keagamaan. no porn. 
mesej agama weh bukan mesej iluminati.haha


Habis!
So, sekarang lu rasa sebab apa lu tak boleh tidur? keh3. (malas buat penutup entry)


p/s: -
kamus medik:
epiphora- ayaq mata kluaq tak henti-henti.


Shawn Razaleigh

Tuesday, 29 January 2013

Anak, Mak dan Bapak Ayam

Assalammualaikum


Pagi.
Sekitar awal 90-an.
Shawn Razaleigh,
seorang kanak--kanak riang
tinggal bersama Tok dan Wan beliau di sebuah kampung.



Kokokokokkkkkk (ini adalah bunyi ayam jantan berkokok)
tidur lena gua dirogol bunyi si ayam.
"Jilaka betul. Pagi-pagi ayam2 ni dah cari fasal dengan gua"
Marah punya fasal, gua bangkit itu jam juga. Ada yang perlu gua selesaikan.

Wan gua dan Tok gua yang sempoi

Sebelum keluar rumah,
Gua jenguk dapur.
Nampak cekodok. Hmmm..
Secara cepat-cepat dan sumbat-sumbat, cekodok ditonyoh ke lubang mulut.
Sekali sekala teh O panas tanpa gula disiram ke dalam mulut.
Maka bergaul mesra lah cekodok dan teh o dalam ruang mulut.


***
Cerita cekodok dan teh o bukan cerita utama. 
Itu sampingan je. Lu orang jangan fokus sangat baca part tu.
***

Jadi, gua pun keluar rumah sambil lidah gua aktif menyental saki baki cekodok di celah-celah gigi. 
"Ini hari keluarga ayam bakal sengsara" getus hati gua. 

Gua mulakan dengan bapak ayam.
Bapak ayam kat kampung gua suka bertenggek kat atas pokok rambutan.
Gua panjat pokok rambutan cepat2 dan halau semua bapak ayam.
Nah, sekarang pokok rambutan ni gua punya. Awrrrr

bapak-bapak ayam

Rasa tak cukup brutal. 
Lain hari, gua p cari mak ayam pula.
Ada sebuah kotak dekat bangsal.

Kotak yang memang dah dikhaskan buat mak ayam untuk mengeram telur. 
Dan dekat sebelah kotak tu ada spray can color biru yang gua tak tahu apa tujuan nya.
Gua capai spray tersebut dan pssssssshh, gua sembur ke kepala mak ayam.
kahkahkahkah, Hati gua gembira bukan sikit-sikit pada masa itu. kahkahkah lagi.


induk ayam kena spray


Tapi gua belum puas.
Gua kejar mak ayam yang lain pula. 
Kadang-kadang tu, gua yang kena kejar balik. Jadi gua tukar modus operandi. 
Gua target anak-anak ayam. 
Gua kejar sampai dua tiga ekor masuk jamban. 
Dan gua kunci pintu jamban rapat-rapat. 
Babi, kejam apa cerita ni? kahkahkah



Sabar, belum habis lagi oi. haha
Gua sambung kejar anak-anak ayam yang tinggal.
Geram punya fasal, gua baling dengan selipar. 
Barrr! kena! Terjelepuk dan tiada bergerak, gua teka kaki beliau patah mungkin. 
Takutkan kena marah dek Wan, gua gali tanah cepat2 dan tanam mangsa.
Kemudian siram kubur dengan air paip.



Dan begitulah cerita Shawn Razaleigh awal tahun 90-an.

"Ayam, kalau berani lain pagi berkokok-kacaulah gua tidur lagi".hiks




p/s: harap cerita ini dimoviekan. Macam cukup seram je. haha
kamus medik: strabismus- juling


shawn razaleigh


Sunday, 13 January 2013

Ayah, saya kena gantung sekolah


Assalammualaikum

Itu pagi,
gua sampai ke asrama gua dengan kereta berjenama Malaysia, Proton Waja silver bapak gua.
Gua salam cium tangan harum bapak gua, bau bedak orang muda-muda, Dashing
Boleh tahan remaja juga bapak gua ni. hikhik

Gua berjanjimanis pada bapak gua yang gua tak akan buat kesalahan lagi.
Laju-laju, tanpa berfikir panjang, gua terus masuk kelas gua,
Gua teka ramai kawan dah rindukan gua.

***
“Amacam cuti panjang? best?”
lebih kurang dialog KL gangster cara sindiran cikgu gua, Cikgu Sharil.

2minggu,
Tempoh cuti percuma yang ditawarkan pengetua sekolah atas kesalahan gua.
Kesalahan apa? Gua tak boleh cerita. Yang penting bukan merogol orang. Sekolah gua semua jantan beb.


“Kau ni mesti dulu dari sekolah agama kan?” Cikgu sharil menyambung lagi perlinya.
Perli yang ke-dua ni gua tak berapa faham sebenarnya. Secara kasar, dia nak tunjukkan yang budak sekolah agama ni problematic. Itu kot maksud beliau. 

Gua tetap tak hiraukan. 
Kawan2 gua sengih sahaja tengok gua. 
Rindu habis lah tu kononnya, 2minggu tak jumpalah katakan. Awrr  

***

Itu malam,
Gua pergi tengok bola (champions league) secara sembunyi-sembunyi.
Nak bersorak pun susah sebab sekolah gua memang mengharamkan pelajar tengok tv selepas pukul 11malam.
Jadi kalau nak bersorak tu, hanya gaya je diperlukan. 
Hanya gaya. Mutu dan keunggulan tiada. Apa lagi jeritpekik.


Tim Arsenal bermain cantik. Tgh cantik-cantik punya main, budak jerit, “cikgu G oih!”
Gua dan kawan-kawan gua, 
semuanya berlari menyelamatkan diri masing2. 

Power betul Cigu G itu masa. Daripada sepuluh, dia berjaya tangkap lebih kurang 7 orang.
Gua? Gua menyorok dalam bilik gosok, 
tempat junior2 selalu gosokkan baju gua (bukan buli) 


***
10 minit gua menyorok.
Satu tempoh yang agak panjang. 
Peluh mula mengalir celah tiyak, 
celah pungkok malah celah...okcukup, jijik pula gambarannya.kehkeh
Keadaan sudah tenang gua kira.
Gua keluar dari bilik gosok, 
sedang gua menarik tombol pintu, pada masa yang sama, pintu dikuak dari luar. 
Jibai! Mata betentang mata. Cikgu G senyum atas kejayaannya menangkap gua.


Cikgu G mulakan rundingan
“Kau ni dahlah baru kena gantung, buat masalah lagi. 
Kenapa kau tak tidur lagi?Aku bagi dua pilihan jawapan; A, kau tengok bola tadi, B, kau mencuri.”
Gua teka pilihan jawapan itu kejam. Tapi mudah.

“Saya tengok bola tadi cikgu, A”
Bibir cikgu G meleret senyum,
meleret sampai Yugoslavia dia punya senyum suka dengan jawapan gua.


Zasss~ rotan hinggap ke pungkok montok gua

Bedak jenama Dashing.
Harum tangan bapak gua pagi tadi tiba-tiba muncul di hidung gua. 
sobs maafkan gua bapak.
Janjimanis pagi tadi tak ditepati.


p/s: entri untuk bapak gua sebenarnya

p/s 2: "fynn jamal, biar" pencetus entry ini
Shawn Razaleigh

r k g fb like

r k g