Wednesday, 29 June 2011

permainan budak belum baligh.


Assalammualaikum

Pedal minyak kereta Myvi ditujah rakus Izlan, kawan gua. Gua macam biasa, duduk macho di sebelah beliau. 
Sedang asyik memandu, tidak semena-mena. “ wah, apakah itu?” gua kaget, kelihatan segerombolan orang india berusia sedang bermain galah panjang. Ada lagi ke orang main galah panjang?

Dah cukup kot. Tak reti gua nak buat introduction ala2 novel. Haha. Senang cerita, hari ni gua nak sembang permainan zaman kita kecik2.

1. Kejar Duduk. 

Game ni paling hot time gua sekolah rendah. Apa taknya, game ni je yang membolehkan gua tarik tudung perempuan dengan rakus. Kecik2 dah gatal. Hua hua hua




2. Polis Entry- 

gua pun tak pasti apa nama game ni sebenarnya, polis entry atau polis and thief, yg gua pasti lagu dia, polis entry want to jaga polis mati pencuri jaga. Ah apa ke sial lagu ni.

kalau macam ni lah rupa polis, mmg asyik gua jadi pencuri lah


3.  pepsi cola- 

game main pijak2 kaki.ahaha. lagu game ni pun boleh tahan jugak, ice cream soda pepsi cola, buatan Malaysia. 
Sebuah game yang paling kuat ditentang parents gua, sebab kasut sekolah kotor kena pijak. Biasanya mak gua akan wrestling gua kalau gua main game bangang ni.



4. main keluarga2. – 

Bagi gua ni game paling tak membina budak perempuan reka. Ada watak mak, ayah, anak. Masak rumput segar, makan rumput segar. Eh come on lah, bagi mencabar sikit please.

contoh adegan balik kerja

Cukup kot. Gua nak berpesan dekat budak2 zaman sekarang. Pergilah bermain. Gua tengok budak2 zaman sekarang dah tak ada benda2 ni semua. 
Yg dia orang tahu, bukak youtube layan bieber. Tak berkembang. Kecik2 dah ada facebook. Tgk facebook 24jam. Tak beku otak ke?

shawn razaleigh.
p/s: apa game2 lain yg lu main dulu?

91 comments:

  1. main enjit2 semut lagi senang...:D

    ReplyDelete
  2. rindunya zaman kanak-kanak main ni semua..

    main rebut tiang, silang longkang, sep-sep ali baba..

    tarik tudung??kalau lu buat tu kat gua masa gua kecik2,lu memang makan penerajang kasut BATA tapak tebal gua jawabnya.gua gangster sekolah. pengawas yang mengetuai segala keganasan..hahahaha..

    (gua-lu untuk efek yang lebih ganas dan macho..hahahaha)

    best entri ni!!

    ReplyDelete
  3. eleh ckp org, lu pn sama 24jam on9 kan?

    eeuuww layan bieber bukan gua oke keh3

    1 lg permainan yg pemes tyme gua kecik2. maen kejar tiang. haha padahal tiang 2 xpenah lari pn. smpai x kat tmpt lu? ;D

    ReplyDelete
  4. Main batu seremban ngan ngan aci nyorok..bukan dekat2 nyorok dowh..sekampung carik tak jumpe....hehe

    ReplyDelete
  5. the best blog so far. tahniah fahim :)

    ReplyDelete
  6. permainan yang paling blue....blue black....haha

    ReplyDelete
  7. pandang ke depan

    enjit2 semut, kak limah suka lah

    ReplyDelete
  8. marcella


    hahah. tiba2 gua cuak sama lu. ampun2

    ReplyDelete
  9. AQ

    haha. gu takpe, dah besar.hehe. sempat lagi tmpt gua main kejar2 tiang

    ReplyDelete
  10. fadhli

    omangai, tak sempat gua main benda tu

    ReplyDelete
  11. aku main tuju botol...ko ada ?? hahaha....

    tapi main mak2 arr terbaik !!! aku selalu jadi anak yang taat lagi comel kah kah kah

    ReplyDelete
  12. vampire

    tuju botol tu apa syol.haha
    cehhh

    ReplyDelete
  13. game masa zaman kanak2 dulu. sellau main polis entry. hehe

    ReplyDelete
  14. gua dulu main ting ting. Haha

    ReplyDelete
  15. amalina

    ting2 gua sumpah tak reti. miahahahaha

    ReplyDelete
  16. ktorg dulu main sniper game... gune papan bentukkn jadik senapang.. peluru buah ceri mude...

    xpon g memancing or panjat pkok kelapa ramai2...baru laa adventure.kihkihkih

    huuuuu~~ layan kottttt!!

    ReplyDelete
  17. wa dulu kecik2 suke main baling selipa ngan bola capping(cm ne eje tah)gune bola tennis tau..thrill an?

    team laki vs team pompuan..bile team wa baling..ktorg suke aim kat??'tetttt'laki..kikiki..n cube lu bygkan bile dak2 laki lak dpt aim..lu rse kat ne?..eh?wa xpenah kne ok..pnah patah 1 gigi depan je..wakakakaka

    ReplyDelete
  18. asiah

    haha. lu kecik2 dah gatal apa cerita nih? kah3

    ReplyDelete
  19. lawak la gambo karton hang ni der. keh3 XD.

    kalau p kelas agama selalu main sep tiang ke natang ape ntah namanya tu. tak pun maen beset seliper. kah3.

    ReplyDelete
  20. ada lagi. kau tahu game yang osom lepastu kalah kena makin kangkang tu.

    arghh aku taktahu apa nama saintifik dia

    ReplyDelete
  21. cik ungu

    sep tiang tu pun gua main, tak reti nak lukis..haha

    ReplyDelete
  22. pyka.


    hahaha. siol2 game paling hellll tu,haha

    ReplyDelete
  23. dulu chemay main ice water.macam main kejar2 gak.penah maen?

    ReplyDelete
  24. keh3x game kecik2 mcm ni nak peluk dari belakang, semua awek dalam kelas gua !

    ReplyDelete
  25. hahahahahah...
    ok what main pondok2...
    dari situ la kami org perempuan balajar jd isteri yg soleha...

    btw KELAKAR TAHAP MASTER!! HHAHAHAHAHAHAHHA

    ReplyDelete
  26. kaja'

    haha.betul jugak, tapi gua ni makin bengap sejak makan rumput.

    ReplyDelete
  27. dulu kecik kecik aku maen game kt funfair dpn rumah je .

    ReplyDelete
  28. pepsi cola ja ak x main lain semua ak main..haahha yg last pnya uh syiiook!!ada watak anak owg gaji berbagai la..wakka..mmg rindu time kanak2 ribena uh..kikiki

    ReplyDelete
  29. bibi bibo

    ala tu best tapi tak klasik..hehe

    ReplyDelete
  30. shekyn


    haha. kannn? besh gila, naseb baek gua maseh kanak2

    ReplyDelete
  31. aq suke!!..aq suke!!!..HAHA

    dlu time kecik2 kt skola agame aq mmg rajin bdk2 nih bawak getah yg ikat tempe 2 ..diorg pintal pnjg2..pastu men lompat2...

    klau pmainan yg tenang2 jer...lyn pemadam...pstu sungkit gune jari..pmdam spe yg ade kt bhgian ats dye mnang....

    bapakkk rndu zaman nih..
    HAHA~~

    ReplyDelete
  32. asrafoivic


    main pemadam tu gua wakil daerah. tenang je

    ReplyDelete
  33. auwwwww! main masak-masak pastu main kawen-kawen,hahahha :D

    ReplyDelete
  34. meaw

    pastu main mengandung2 -__-!!

    ReplyDelete
  35. hahaha.. teringin nak balik pada zaman comel2 dulu,

    hahaha dulu yien suka nynyi lagu polis entry tu kuat.. :)

    ReplyDelete
  36. mengata orang hadap fesbuk 24 jam..
    ko pun same gak kan?? hahaha









    *memang skg ni bebudak dah kurang main bende2 gini T___T

    ReplyDelete
  37. rugi kan dorg zmn skrg..ddk terjempuk dpn PC semata2..hehe kan best main tarik daun kelapa :P

    ReplyDelete
  38. main aci sembunyi awat xdak ?==

    ReplyDelete
  39. anamizu

    haha, gua dah besor takpe main fb

    ReplyDelete
  40. diyan

    ada je, cuma tak reti nak lukis.hehe

    ReplyDelete
  41. gamee budak sekarang boringgg

    ReplyDelete
  42. haha..pepsi cola tetap dalam ingatan :)

    ReplyDelete
  43. M fizan.


    hehe kenangan lampau bro.takleh lupa

    ReplyDelete
  44. game pepsi cola la yg paling best..lbh2 lagi time kwn beli kasut baru,time tu la ajk maen pepsi cola..mmg terbaekkk ~! HEHEHE

    ReplyDelete
  45. tolong lukeh muka dyan paling comel sekali nk letak dalam blog ?:D

    ReplyDelete
  46. Tiba-tiba rindu zaman kecil dulu, heee.

    ReplyDelete
  47. sah la wa dah mengharungi zaman-belum-baligh wa dgn normal . semua wa pernah main . bangga-bangga.

    ReplyDelete
  48. saya pun tengah mengkaji lirik lagu polis entri ni.. Pun rasanya police & Thief jugak.. apapun budak2 dulu main yg keluar peluh budak2 sekarang mainan semua keluar duit

    ReplyDelete
  49. cute owner blog ni..animasi lak 3D..terbaekk dari ladang..nama owner lak leh jual kat harrods..support blogger tempatan!ngeh2..shawn..minta otograf?

    ReplyDelete
  50. Wahhh entry best sgt ..lame tak main ouh >.<

    ReplyDelete
  51. hahahah! gua tak pernah sebut polis entry, tapi polis tan three... hahahaha!

    ReplyDelete
  52. alalalaa.. comel ajeee....;)

    ReplyDelete
  53. aku setuju!!!hahaha..aku suke maen masak2..wakaka.. budak sekarang takde da nak maen bende2 ni..men game jer reti.

    ReplyDelete
  54. cik syafika

    time tu plg heaven kannn?

    ReplyDelete
  55. hayati hamzah

    tahniah, lu kompem dah baligh

    ReplyDelete
  56. lekat lekit


    budak sekarang tu yg ramai obese

    ReplyDelete
  57. sayyid

    hahaha. hg jgn nak lebih2. tampo kang.hee tq2

    ReplyDelete
  58. mashitah


    lu lagi pelik rupanya -__-!!!

    ReplyDelete
  59. cik cleo

    haha. sebab tu ramai yg obese sekarang

    ReplyDelete
  60. hahahhaa . teringat lagi time sekolah rendah ada budak laki tarik tudung pelangi sampai tercabut . sedeyhhhhh ouh . huhu

    ReplyDelete
  61. hahahahaaa! game main keluarga tu.. mcm lawak lah :p

    btw, setiap hari sabtu terakhir pada setiap bulan ada satu kumpulan akan berkumpul di dataran merdeka untuk bermain permaianan tradisional yang sudah lama kita tak main..

    kumpulan tersebut bernama MAIN DENGAN RAKYAT kalau tak silap.. kalau rasa2 nak join, ce cari kumpulan itu di facebook atau google lah, nanti jumpa lah tu :)

    ReplyDelete
  62. mungkin fenomena itu masih kekal sampai sekarang kann.
    arisha suka main masak2 and congkak saja!

    ReplyDelete
  63. farra arisha

    eh mcm dah pupus je?

    ReplyDelete
  64. wah....dah lama beb tak main sume ni. Teringat dulu main smpai kena marah ngan parent sbb dah magrib pun tak reti2 nak balik...huhu

    ReplyDelete
  65. khairy

    kan? tulah gua pun dah rindu benda2 ni

    ReplyDelete
  66. hahaha takleh bla lu lukis muke org mkn sayur tuh ahhahahaa

    ReplyDelete
  67. best kan? teringat zaman budak2 dulu. budak2 skearang ni dahhh mahu sangt. dorang dahh tapk pandang da benda2 ni.. semua dok mengadap facebook je. uh!

    ReplyDelete
  68. aizie.

    betul sgt tu. apa pun ta boleh

    ReplyDelete
  69. haha...
    polis entry...klaka lah bila kenang balik
    de lg satu..
    main rebut tiang...adeii

    ReplyDelete
  70. shida

    hehe. rebut tiang pun ada jugak

    ReplyDelete
  71. main masak masak lps tu berangan jadi mak mak yg dah ada anak memang feeling habis.hahaha ;D seronok.tapi bila fikir balik mcm gatal jugak.boleh tahan masa kecik2.haha

    ReplyDelete
  72. main ngandung-ngandung! obbberrrrrrr..tak penah di buat g aihhhhh...

    ReplyDelete

r k g fb like

r k g